Friday, March 30, 2012

Kemahiran Menyelamatkan Diri

haritu aku pengaruh kawan aku main kertas..
dah laa aku kacau kt opis dia..
sesuka ati je.. ngeh..!

nak tengok gambar dia..?

nampak dia pakai kain pelikat..? kahkahkah..
sebenarnya takda laa niat nak buat dia jadi glamor..
dan hakikatnya memang tak bole glamor pn kalo setakat tepek gambar kt blog yg tak glamor ni..

tengah memain kertas ni teringat kisah buat kerja kursus Kemahiran Hidup masa tingkatan 3 dulu..

masing-masing berlumba-lumba nk buat cun-cun..
kene pulak kene guna tulisan tangan sendiri..

uh..padahal rasanya setiap orang, benda yang sama je kot..
kene buat unit taman mini..
tanam pokok lain..tapi kt dalam skrap tu, declare nama saintifik lain..
lagi best reka sendiri nama-nama pokok tu..
aku ada selitkan nama aku kt nama pokok tu..
tapi lupa da..banyak sangat merepek..

tengah kelas kemahiran hidup cikgu bagi masa untuk siapkan skrap tu..
sampai part sekapur sireh seulas pinang tu..
aku agak gagal laa membina ayat-ayat manis..
rasa tak puas ati.. 
masa tu jugak aku kepal-kepal kertas tu..
campak terus dalam bakul sampah..
patutnya tinggal tampal je kertas tu kt ruang kosong untuk sekapur sireh tu..

"Oke, hantar sekarang kerja kursus..."

eh..eh... tak siap lagi kata-kata pengantar ni..

"esok tak boleh ke cikgu..?"
"tak..saya nak harini..kan da bagitahu minggu lepas..."

---------------------------------------------------------------------------------------------

"kenapa renyuk-renyuk sekapur sireh awak ni Shila..?"
"seni cikgu...."
"betul ni...? bukan kertas kutip..??"
"err...aaa..aaa..seni cikgu..ini seni... bosan asik tengok kertas licin je..."

pheww...

bertambah seni sebab aku koyakkan tepi-tepi tu secara free hand..! tak sempat cari gunting dah..

maaf cikgu.. T___T

Wednesday, March 28, 2012

Usaha Tangga Kecantikan..

"Shila..nanti ko lepas solat, ko pakai laa ni kat muka..." sambil tunjuk Simple moisturiser..

"err...rajin pulak aku nak pakai..."

"ko nak tau ape aku guna..? aku bla..bla...facial...bla..bla..bla...toner...pitera SKll...bla..bla...mosturizer...bla...bla..."

"err...faiz aku kan guna.............."

"diam..aku tak abis cerita lagi...bla..bla...toink..toink...bla...bla lagi...bedak alas Garnier..." sorry...aku tak simpan ape langsung ape dia bagitau semalam........ sikit-sikit je ingat...

"bagusnya..rajin gila kau...!"

"okeh..ko dah bole cerita..ko pakai ape...?"

"aku..? aku guna pencuci muka je..lain-lain aku tak rajin pulak nk tepek..." T___T

ambik kau..!

lelaki lagi concern..nampak gila aku pemalas..
bajet muka takde masalah laa kan..
padahal jerawat bersepah je..
tone kulit pn tak rata..

tapi mengidamkan kulit yg gebus + mulus..

pergi mam***tuttttt...!!!


Saturday, March 24, 2012

Entry Boring (buat tajuk gini boleh rangsang orang nak baca tak..???)

"cheq  A, ingat tak kawan yang datang kenduri ujang 3tahun lepas..?" cheq A kakak aku.. kitorang dalam family, takde panggilan "kakak".... padahal umur aku dengan dia, 14tahun beza.. 

"aaaa..napa dengan dia..?"
"dia da bertunang...dengan budak kilang dia..."

-------------------------------------------------------------

"shila, budak tu tunang dah..? yang jiran abang abah kt kota tu kan..? "
"a'ah mak..."
"kau kahwin laa cepat sikit.."
" :) " sengih.. 

sejak bila pulak mak pandai bising-bising suruh anak dia kahwin ni..? rasa kakak-kakak dulu mak tak pernah pn gini.. 

"nanti kalau lambat-lambat, jiran-jiran da tua-tua..sapa nak tolong kenduri..?"
"takpe laa mak..kita buat kenduri doa selamat je.. masak mee goreng.. mak pn tak penat.."

okeh..aku jawap soalan tu masa kitorang tengah baring-baring kt bilik yang sengaja tidak dipasangkan lampu.. hobi aku, mak dengan cheq A lepas solat magrib.. kalau kakak2 lain balik, memang tu aktiviti kami.. berhimpit atas katil queen size ramai-ramai dengan baby masing-masing.. 

sebab gelap, aku tak nampak pn reaksi mak..
ntah dia risau aku kahwin lambat ke..
ntah dia risau pasal kenduri ke..

ye..mak pn da agak tua...
buat kenduri bukan mudah..
kat felda ni masih lagi amalkan rewang..
tapi tu la..
orang-orang yg rajin gi rewang, mmg golongan2 mak-mak abah-abah laa..

golongan aku..?
duk rumah main fb.. huks..!
ape pun tak boleh pakai...

-------------------------------------------------------------

sampai sekarang terngiang-ngiang lagi suara kawan tu.. tapi aku dapat rasa nada suara dia tak hepi.. dia nak percepatkan kahwin..tapi masalah kewangan..

dan macam biasa aku jawap,

"nikah je dulu..buat kenduri doa selamat je.."

aku tau cadangan aku tak diterima.. hahaha..

-------------------------------------------------------------

"mak kata lelaki elok kawen umur 25..perempuan 24.." masa tu umur aku 23...
"owh..tahun depan sesuai laa kawen kalo gini..da ada calon...?"
"takda lagi.. mak kata kawen je dengan awak.."
"heh..?" hahaha.. aku memang penah jumpa mak dia.. masa tu tolong angkat barang...

-------------------------------------------------------------

diam tak diam.. dua tahun dah kami tak berhubung.. bukan sebab gaduh.. takde gaduh pun..

ah..nak korek rahsia laa tu.. tak dapat derr... hahahaha...

mak..jangan laa cerita pasal kawen lagi..
hati ni..hati ni..da jatuh...tapi.......... tettt...!!

suka je kan aku nk buat cerita pasrah-pasrah macam ni..kehkehkeh...

Thursday, March 22, 2012

Mari Bercerita

semalam jatuh..
no..no..
bukan jatuh hati...
tapi jatuh hampir tersembam..
tapi tak sempat lagi tersembam dengan jayanya..
tangan sempat tahan..
tapi kaki kiri kat bahagian buku lali terlipat sikit..
ingat takde apa-apa..
tapi malam tadi tengok bengkak sikit..

masalahnya jatuh tu kt depan gerai-gerai kot..
dah laa ramai anak-anak muda..
malu..!!

dah laa sebelum tu diorang panggil-panggil suh beli barang
aku senyum-senyum je..
nasib tak lambai-lambai tangan..
kalau tak, da bole feeling model kau..!

tapi senyum kt bibir tak habis lagi, 
sedar-sedar muka da nk jumpa simen..
tergamam kot diorang..

sebab kt situ takde ape-ape pun bole buat aku jatuh..
jalan rata..
selipar aku pakai pn flat je..!

aku pn konfius..
kawan sebelah aku lagi laa konfius..

hahaha.. lepas je gerai tu, air mata mengalir..
bukan sedih..
tapi rasa lawak sgt..
nk gelak tapi tak keluar..
yang keluar air mata je..

serius...tak nangis..!!
haih..macam ape je jatuh gitu...

lepas tu aku marah kawan aku..
tanya dia napa tak tolong..
"bukan jatuh terduduk pun..bole je bangun sendiri.."

sebenarnya dia pun tergamam..kahkahkah..
ampeh..

best kan kalau jatuh hati,
lepas tu hati tu ada orang kutip..
lepas tu dia jaga elok-elok..
lepas tu hati tu disirami kasih sayang yg berlebihan..
di adun pulak dengan rasa cinta tulus suci..

eh..? very the over pulak kannnn...

mood mengadu ni sebenarnya...
cepat-cepat sini usap kepala..
pastu jangan lupa buat ayat..
"takpe laa shila...jatuh sikit je...kan shila budak besar..."
sambil tepuk-tepuk bahu..
lagi bagus hug-hug sekali..
cium pipi ke..

makin over tak..? haha..

Tuesday, March 20, 2012

Perasaan Sensitif

haritu si mamat bunga atau lebih glamer dikenali sebagai DrLove tetiba rajin nk describe tarikh lahir aku... lepas dia kata aku ni orang takde cita-cita..takde impian.. sobs..sobs..

dia kata aku ni sensitif orang nye.. ambik serius ape jadi kt keliling..padahal orang lain anggap perkara tu biasa.. 

a'ah..memang pn..suka je nk emosi lebih-lebih.. bila luah kt orang atau masalah tu selesai, "eh..aku je kecoh lebih-lebih..masalah simple je" selalu gak buat ayat gitu.. -__- walaupun orang tempat kita luah tu takde pn kata gitu.. hihihi..mungkin dia nk jaga hati kan... 

lepas tu, aku suka assume bukan-bukan.. naik nyampah.. padahal benda tu bukan tuju untuk aku pun..perasan je lebih.. mana laa dia ada maksud tersirat nak bagitau.. kan..?? kan..?? lepas tu moody sedih-sedih.. kahkahkah.. rasa macam nak bagi penampar tak..? =P

jap..jap..
bukak notes.. apa lagi dia kata pasal aku eh...

err..takyah masuk point lain laa ye..? sebab lain tu banyak positif.. bluekk..!! sila jangan percaya.. cukup la tau sikit.. yg lain bagi aku simpan sendiri deh.. 

mana tau lepas-lepas ni nampak aku moody2 kt FB or twitter, bole tolong bagi ayat kesedaran sikit.. "ah..shila kecoh...!".. "ek eleh shila, mcm tu pn nk emosi.." "shila, sila jangan bazirkan perasaan anda.." "shila, nk emosi-emosi, gi mati je.." x__x sila-sila..aku tak marah.. kot...sentap je sikit..

dulu masa sekolah menengah, orang kata muka aku ni penunjuk perasaan.. kalau marah, gembira, sedih, blurr, memang boleh terpamer kt muka.. masa tu tak pandai lagi sorok perasaan..

owh..sekarang pn tak pandai lagi..cuma oke sikit la.. oke banyak kot..
sebab ada member buat ayat minggu lepas 

"Shila marah macam mana eh..?"

see..nampak tak..? nampak tak..? nampak tak aku tak pernah marah-marah..? puii..poyo..! macam laa member tu 24jam selit kt ketiak nk nampk aku marah-marah kan..

tapi muka blurr memang tak boleh hilang.. buat muka takde perasaan pn best..tapi bila buat muka takde perasaan, ada orang ingat aku buat muka comel.. comel rupanya aku ni.. pengsan~...

kadang-kadang memang perlu jadi orang takde perasaan.. orang takde masa nk jaga perasaan kita.. kita pn malas nk layan perasaan orang.. eh..bukan kita.. tapi aku... -___-

*hancur da tema kaler blog ni.. lantak ah..warna hitam tu macam buat aku malas nk update.. 
*nampak tak aku suka salahkan benda lain..? salah sndiri tak sedar..
*ada orang pesan smbung balik letrik blog ni..aku tak paham dia suh update ke suh tuka kaler.. cuba cakap direct sikit.. aku ni senget tapi fikiran sesuci embun pagi.. tak paham kiasan.. kuikuikui...
*owh..ada lagi orang kata entry dalam blog ni makin lama makin merepek.. a'ah..aku mengakuinya.. hukhukhuk...
*aku suka bintang-bintang..sebab tu banyak stars kt ujung entry ni..kahkahkah..

daa~!!

*jap..aritu aku jeles kt member ni..sebab dia pandai luah perasaan dalam bentuk ayat-ayat yg best.. tapi ada orang kata aku pn bole..cuma aku suka potong stim.. buat ayat sedih-sedih, tapi ujung ayat bole buat lawak.. =__=

Tuesday, March 06, 2012

Hobi Baru..

bila da makin matang ni..
rasa nak jadi isteri mithali tu membuak-buak..
jadinya sebagai manusia yang macam tak reti lagi nak sukat garam dalam masakan ni..
rasa semangat je kan nak belajar masak-masak..

pantang tengok orang upload gambar makanan sedap-sedap..
dok telan  air liur je..
takyah tengok gambar laa..
baca status orang "masak lemak ketam arini..!" pn da basah keyboard..
over tak..? hiks..
hidup kene laa drama lebih sikit..
tak gitu..?

jadinya hobi sekarang..
surf resepi-resepi makanan..

tapi..
cari dan baca je..
da kenyang tengok gambar-gambar..
terus tekan [x]...

=__="
bukan nk cuba memasak pun..
hampeh..!

hahaha..!!


suka sangat tengok vid clip ni..
smart..
tapi kalau dengar suara je macam tak cukup..
kene gak tengok klip dia ni..
sweet ah..!!

Thursday, March 01, 2012

Menolak Hakikat

semalam jumpa kawan..

fitd nama dia..
tapi bila chatting, kita selalu eja nama dia fidt..
dia selalu marah sebab tak pernah eja betul nama dia..
hiks..

dia sangat comel bila marah.. aumm~

tadi jumpa dia..
dia kata kita da kurus..
nampak makin kurus..

urmm..
kita pn rasa macam tu..
kita sekarang makan je banyak..
perut cepat lapar..
bila lapar kita suka merengek-rengek..

menyampah bukan..?
tapi kita sedih..
merengek laa sakan tergolek-golek..
takde pun orang nak datang tolong suapkn makanan..

nak kata makin menyampah laa tu..
huhu..

perut kita makin sensitip tau..
kita taktau kenapa..
tapi kita takut nk jumpa doktor..

sebab kalau gi klinik..
selalu doktor yg tanya kita sakit camne..
kita takut kita salah describe..
nanti doktor ingat kita mengandung pulak..

pffttttttttttttttttt... <-- kite tak pernah reti sebut benda ni camne..

kite selalu sebut...
pufftt...
kadang-kadang macam bunyi kentut yang malu-malu pulak bila dengar sendiri sebut..

eh..sambung cerita pasal perut tadi..

perut kita kadang-kadang rasa pedih bila kenyang..
kadang-kadang terbayang gak ada luka kt bahagian dalam perut tu..
tu yang rasa macam tu..

macam ngeri je bayangkn macam tu..
tapi stil kita taknak pi jumpa doktor..

huuu~~...

takut nak tahu ada penyakit kt badan ni..

psst : ntah sesuai ke tak tajuk dengan isi ni.. ahaks..!!