Tuesday, January 31, 2012

Tudung - Sulam Benang

Yeah..! Semua tudung yang member kakak mintak tolong sulam, da siap..
buat simple atas permintaan tuan punya tudung..
dulu penah buatkan..dia kata meriah sangat.. hihihi...

4helai tudung labuh
 1st / 4

2nd / 4

 3rd / 4
tak puas hati dengan corak ni..
tapi masa buat takde idea..
malas nak redo..huhu..

 last
suka yang ni..
sendiri buat..sendiri suka.. bole..?? =__="



 ni dua helai tudung pertama kali kakak tu request..
agak meriah..
dah laa buat macam tak kemas sangat..
ekekeke...



dan ini adalah hasil pertama aku menyulam..
tudung sendiri..



mesti tak sangka laa tu aku ada bakat menyulam..kan..? =P

Sunday, January 29, 2012

Keputusan Ujian..

2hari lepas..
guna vaseline facial scrub for men...
guna syampoo head & shoulders for men..

rasa kulit muka licin..
jerawat macam tenggelam..
rasa rambut kering tak berminyak..
beralun lembut..

rasa macho..

tak tipu..!!

semalam..
guna biore facial cleanser for men..
rambut basahkan je tapi tak cuci..

masih terasa kulit muka licin..
rambut masih lembut beralun..

harini pagi-pagi..
muka da mula gatal-gatal..
jerawat macam tengah berpesta..
rambut da keras kejung macam dawai..

wakakakakkaa...

buat perangai tak senonoh..
memang bahagia tak berpanjangan..
=__="

pssstt : apesal produk lelaki bau die macam lebih kurang je eh..? macam berangin-angin gitu.. ahh..taktau ah nk describe macam mana...

Saturday, January 28, 2012

Tak Pernah Jemu..

harini lunch pukul3..
lambat kan..?? tapi takpe..
sebab breakfast 2kali dah..
pukul 8 dengan pukul 11..
duduk rumah mmg heaven..
makanan tak putus..

ingatkan nak makan lambat lagi..
tapi bukak tudung saji je..
tengok lauk feveret kan..

peh..peh..dan peh..
nampak sangat laa bukan aku yg masak..
huehuehue...

mari aku bagi alasan kenapa bukan aku yang masak..
alasannya ialah..
jeng..jeng..jeng.....
aku buat keje lain tadi..
tak duk kt dapur pun..
ok..sebenarnya memang selalu mak/kakak je yg masak.. =__="

kesian bakal suami...
takpa bang..nanti kita kawen..
sayang janji sayang masak untuk abang tetiap hari..
uuuuuuuuuu...sebelum kawen memang laa mcm2 janji manis aku bole bagi..
hakikatnya...?
tunggu laa lepas kahwin nanti macam mana..kehkehkeh..
ah..jangan nk cerewet sangat..
ape sayang masak, makan je..!
demand macam2 pulak..
kan sebelum kawen tau dah sayang ni tak pandai masak.. 

dah..dah..macam bole meleret-leret pulak drama berkasih sayang ni..
padahal nak cerita pasal tadi lunch ape je..

makanan fav simple je..sangat simple..
tapi bole tambah 2-3kali..
silap-silap, pukul 5.30 nanti makan lagi.. huuu..
menunya :
ikan goreng (kerisi/kembung)
sayur masak air atau sayur bening orang jawa panggil..
sambal tumis lada segar.. ntah ape nama sesuai pun tak tau laa... kitorang panggil sambal tumbuk..sebab buat sambal ni mak tak pernah blend.. walaupn dlm kuantiti yang banyak..

nampak tak perkataan MAK kt situ..?
mak sorang buat je sedap..

sambal ni bole makan dengan roti..
dengan biskut kering pun sedap..
dengan ubi rebus ke..
lempeng ke.. puhh..

kalo dulu bawak bekal sambal ni gi hostel..
makan dengan mata bergenang..
nak nangis tak bole laa kan..
dengan kawan-kawan semua..

antara ikan dengan ayam.. aku pilih ikan..
ikan kt asrama dulu keras..sangat tak best..
"mak, orang nak makan ikan je..tak nak ayam..."
ayat ni penah buat masa cuti zaman sekolah dulu...

antara sayur goreng dengan sayur air..aku pilih sayur air..
boleh habis seperiuk kalau ngadap sorang-sorang..
kalau makan dengan nasi, letak kuah sampai banjir..
lepas da siap makan, hirup......slurpppp.... ahhh...
dan sampai sekarang aku rasa aku buat sayur air tak pernah sesedap mak buat..
buat tanpa kasih syg kot..? ke tak ikhlas..? Y__Y

simple je lauk..
bukan aku sorang..semua family pun suka lauk ni..
dari kecik da biasa lauk macam ni..
bukan family senang kan...

hiks..perlu laa kan nak buat ayat macam kat atas..?
lalala..lalaaa...

Wednesday, January 25, 2012

Habis Sekelip Mata..

Tadi teman adik gi UTM skudai..setelkan urusan penginapan untuk rombongan kursus dia kt UMT dia bulan 3 nanti.. setelkan kunun..takde laa setel sangat sebenarnya..

jadi pengarah program tu.. aku panggil ketua program, dia tak nak terima.. ciss betul.. sama je kot..? siap plan nk pergi singapore..sakan ko dik..! dapat peruntukan da laa sikit je.. =P

siap hal dia, kitorang terus pi angsana.. bukan aku dengan dia je..ada kakak dengan anak dia ikut sekali.. angan-angan nya nak pergi kedai buku...nk habiskan voucher buku adik.. sekali tengok ramai gila orang.. fuh..

jalan-jalan cari barang lain..masuk UO, capai tu..capai ni..capai tu lagi.. capai ni lagi.. macam best je kan..tengok troli tak penuh, capai lagi.. =__="

daa..!
sekelip mata je duit hasil penyimpanan syiling selama setahun lebih sikit habis..

gambar sebelum bertukar jadi duit kertas

berat duit syiling ni 4.45kg...

soalannya :

cuba teka berapa keping duit syiling 5sen yg berjaya aku simpan..? =P

Friday, January 20, 2012

Cuti dan Kawan

Hari ni mesti masing-masing da fikir cuti je kan..
takpe..takpe..normal..
tapi cuti mak abah takde kt rumah..
diorang nak pergi rumah anak-anak yang jauh di mata dekat dihati..
pergi Melaka pastu ke Kajang..
Kakak kt Melaka baru dapat baby girl..(tahniah..!)
Kakak kt Kajang pulak baru pindah rumah.. (tahniah jugak..!!)

Kitorang adik beradik yang lain..?
dapat mandat jaga rumah..
bagi ayam itik makan..
siram pokok bunga..
Sapu daun kering kt laman rumah..

peh...peh...
kemain lagi siap ayam itik..
padahal ayam 2 ekor je..
itik..? langsung takde..
pokok kt laman pulak semua tahap tinggi lutut je..
mana laa nk datang daun kering melambak kan..?
hew..hew..hew..

Okeh..tu pendahuluan je..
sebenarnya nak tanya pasal lain..

persoalan tentang sahabat, teman, rakan, taulan, kawan atau apa-apa je gelaran lain..

Anda lebih suka mereka buat anda gembira dalam penipuan..
atau anda suka mereka buat anda sedih dalam kebenaran...?

at certain part..
aku memang mengharapkn kebenaran walaupun ia menyakitkan..
sangat mengharap sebenarnya...
jiwa lebih lapang bila tahu mana silap dan salah kita..

dan kawan, jangan buat ayat pusing-pusing sangat dengan aku..
cakap direct je..
aku senget..tapi lurus tulus mulus sesuci lebaran.. 

okeh..aku tipu...aku tak suci sangat..
tapi aku suka fikir-fikir bukan..
dari salah faham, baik aku buat -buat tak faham..

aci tak gitu..?? T__T

sangat buruk sebenarnya bila aku dah mula fikir bukan-bukan..
padahal banyak benda lain lagi boleh fikir..
hancur..hancur..hancur...

Thursday, January 19, 2012

Aku Rindu

Rindu...
Berharap dia bertamu dalam mimpiku..

Rindu...
Ingin bersama dia selalu...

Rindu...
Mahu meluahkan tapi aku malu..


COP...!

kat sini tak bole berjiwang-jiwang sangat..
kejap lagi konfem jadi bahan..

tahap orang baca blog ni depan aku..
baca kuat-kuat pulak tu..
sambil gelak-gelak tanpa ragu..

memang bisa buat aku merah-merah pipi..
walaupun ikut hati nak je bagi kaki..

"malu orang baca..tapi sebenarnya suka..."


memang la..tapi jangan laa baca depan aku..
nak baca, baca laa diam-diam..


ni kau punya sengih tu mampu membunuh jiwa tahu...?


*PROTES*

Monday, January 16, 2012

Dari Kenny Rogers ke Seoul Garden

minggu lepas hari rabu...
kat Kenny Rogers ade buat promotion..
buy 1 free 1.. dengan syarat pakai merah..

yeah..! aku semangat je nak pergi..

tapi yang sedihnya tak jadi pun kenny rogers tu.. Y__Y
padahal aku da pakai kot baju merah..

tapi yang bestnya ada orang nk belanja kat seoul Garden..!!
excited..! sebab kan tak pernah pn masuk sana...
muahahaha..
macam jakun banyak...




tak cukup terpancar sinar kasih sayang.. =P

napi : rasa macam dalam cerita gumiho tak Nget...? [sambil bakar-bakar daging]
Nget : rasa..rasa... muahaha... [sambil kunyah-kunyah daging bakar]
Ajib : yela...Nget kan macam gumiho...
Nget : diam..diam..diammm...! nak makan ni....

memang tak boleh kasi peluang kt diorang untuk mengutuk...!!

kembung gila perut...
tapi kembung dengan air..
minum 3gelas air + semangkuk eskrem + ABC..

terasa-rasa macam tak berbaloi pulak orang belanja makan sikit je..
aahhh..rugi...rugi...

Faiz, entry ni dedikasi untuk ko..tanda menghargai.. lain kali belanja lagi..!!
wakakkaa..

cuba teka mana Faiz...

kalau teka betul, gua bole tolong ejas no tepon die..
senang korang nak mintak belanja.. =P

Saturday, January 14, 2012

Membazir

Nak tahu tak..
semalam aku pergi pasar malam..
pasar malam yg panjang giler..!
tak pernah jalan sampai hujung..
sebabnya sejauh-jauh jalan ke belakang..
makanan kt gerai awal-awal tu jugak kami beli..

kat papan harga gerai tu tulis :
kuew tiaw goreng = RM2
Bihun goreng        = RM2
mee goreng           = RM2
Nasi goreng          = RM2

"nak yang mana dik..? kuew tiaw ada..mee goreng ada.."
"nak mee goreng...nak 3ringgit bole..?"
"bole-bole...takde masalah.."
"nak sambal ke nk cili jeruk dik..?"
"nak dua-dua bole..?"
"okeh..."
jawap soalan dengan soalan kadang-kadang menyakitkan hati..
tapi aku suka buat..!!
muahahaha.. *sambil buat muka comel tak jadi-jadi*

aku kan selalu memang tamak haloba..
tengok 2ringgit macam tak cukup...

tapi sebenarnya..
tak sampai seringgit pun makan..
ni haaa.. ada lagi kt meja ni mee goreng tu..

ingat makan sikit pastu nak smbung makan lagi..
tapi sedar-sedar da pagi..
kesian mee ni..
kesian..
kesian...

jap gi mesti ada yang marah..
sob..sob..sob..
nangis dulu sebelum kene marah..

Wednesday, January 11, 2012

2 Tahun Setengah


yeah..
gambar yang ditampal pada
lebih kurang 2tahun 6bulan yang lepas..
selamat ditanggalkan depan 2orang saksi..

tak cantik pun sebenarnya
ada ke tampal gambar beruk

ceyh..kutuk laaa..
buruk-buruk pun..
da banyak kali kau pinjam..

tetiba terfikir perasaan member ni
selama dia pinjam lappy ni..
dan guna di khalayak ramai..
hakhakhak..

orang lain kemain letak gambar sweet-sweet..
aku tampal gambar beruk berbulu emas..
guna selotep 2posen je pulak tu...

tahan selama 2 tahun lebih..
woahh~~!!

aku seorang setia..
-tetiba-
muntah ke tuuuuuu..?


2tahun setengah tu..
penanda aras sebenarnya..
hampir putus asa..

Monday, January 09, 2012

Bintang Matahari

uda : aku nak hadiahkan bintang masa hari jadi kau..

dara : aku mahu matahari..

uda : kenapa kau tamak sangat..?

dara : apa yang tamaknya uda..?

uda : matahari terlalu besar untuk kau simpan, dara..

dara : tapi matahari kan antara bintang yang kecil di alam semesta..

uda : err... kalau macam tu, aku mahu beri kau bintang yang lebih besar..

dara : cukup laa uda.. matahari sudah memadai..

uda : kenapa dara..? kau rasa aku tak mampu..?

dara : tidak uda.. aku lebih perlukan kau di sini..

uda : apa maksud kau dara..?

dara : bintang paling dekat dengan bumi adalah matahari.. kau faham kan..?

uda : aku masih tak faham..

dara : aku taknak masa kau habis kerana cari bintang yang lebih jauh..

uda : kau sangat manis laa dara..

dara : mujur sempat tau kan..?

uda : pantang kene angkat bakul.. =__="


tak payah janji matahari..
kerete ferrari pun terkulat-kulat nak bagi..

Saturday, January 07, 2012

Baik dan Buruk

baik kt diri ni, kita tak perlu bagitahu kat orang..
orang akan nampak sendiri kalau memang betul baik..
tak orang nampak sendiri, orang lain yang tolong nampakkan..
kalau orang tak nampak, memang tak cukup baik laa tu..

masalahnya aku susah nk pandang baik orang..
yes..
buruk orang selalu..
=__=

dan big YES..
baik sendiri pun selalu gak nampak....

wakakaka...

Wednesday, January 04, 2012

Masuk Sekolah Baru

harini hari pertama sekola mula.. ada tempat keje kawan aku cuti..sempena anak masuk sekolah.. terbaik betul laa company macam tu.. hahaha.. baru la anak-anak semangat nk belajar.. ye dak..? 

masa tadika dulu, aku taknak pun pergi.. mak abah taknak teman kot..! takut tau nk gi sesorang.. Y__Y padahal bangunan tadika tak sampai 200m pn dari belakang rumah.. nampak tak kegedikan sudah terserlah dari kecik..? muahaha..

lepas tu along dengan rela hati nak teman.. ingat lagi..awal-awal dia jalan kt depan.. sambil dukung adik lelaki yg baru umur 2tahun masa tu.. aku ikut belakang je.. urgghh..takut kot nk jumpa kawan-kawan tak kenal..

tapi lepas nampak bangunan tadika tu, aku da lari-lari tinggalkan along kt belakang.. masuk bangunan tu.. lepas tu tak ingat laa masa daftar tu macam mana.. rasa nye sendiri kot bagitau nama kt cikgu.. tadika kt felda je pun.. mesti laa cikgu tau aku ni anak sapa kan.. budak2 tak sampai 100 pun.. lagipun cikgu tu jiran selang sebuah rumah je..tapi balik tu je, along bising tak puas ati..sebab tinggalkan dia kt belakang..dia yang nk temankan, dia yang kene tinggal.. adik tak kenang budi..!

mula-mula tadika..pelajaran pertama adalah menulis nama sendiri.. aku tak  tau nama penuh aku.. aku tak tau birthday aku.. ape je aku tau masa kecik..? tau main je.. huhuhu.. cikgu bagi kertas manila yang berbalut plastik.. kat kertas tu ada tulis nama penuh.. pastu cikgu bagi crayon..dengan kain.. tugas kami adalah ikut tulisan tu guna crayon..da siap, lap padam dengan kain..pastu tulis semula... buat smpai nak muntah.. kawan pertama duduk sebelah aku berlagak.. belum cikgu ajar tulis nama, dia bagitau da tau eja nama dia..pergh..jeles gila...

masa tadika ape je seronok..? main tanah liat..sesi bercerita..main buaya-buaya.. makan sama-sama.. gaduh.. tapi aku takde gaduh-gaduh ni.. cuma bergurau kasar je..aku penah tarik kain kawan aku masa die nk ambik buku kt cikgu.. terlucut gak kain dia.. huu.. masa ni jugak bole hidup dengan fantasi.. penah jumpa gajah belang-belang..? penah jumpa zebra warna warni..? nostalgia betul..

lepas tu hari jumaat bole pakai baju cantik-cantik...takyah pakai baju kotak-kotak merah tu.. masa ni laa bole tayang selipar/kasut cantik.. masa ni aku pakai lagi selipar ada loceng tu.. hahahaahahaha.. comel kan..??pengsan mak nakk~~

tapi tadika, semua aku da start buat keje sendiri.. basuh kasut sendiri..kapur kasut sendiri.. gosok baju sendiri.. bangga gila gosok baju sendiri.. wakaka... padahal baju tu tak licin pun aku gosok.. yela.. kanak-kanak menggosok..bahaya guna suhu panas-panas.. cuma puaskan ati sendiri da gosok baju sendiri walaupun masih renyuk seribu.. poyo je..

masuk darjah satu, takde masalah.. sebab kawan-kawan dari tadika tu jugak.. masa menaip ni..macam banyak je tetiba kenangan terimbau.. wahahaha.. nk je cerita panjang lagi.. tapi sure orang terus baca perenggan last sekali.. ada sapa-sapa nak ngaku..? :P

Tuesday, January 03, 2012

Saja nak bagitahu..

nak bagitau ni..

external harddisk aku yang isi macam-macam tu rosak..

semua hilang..

takda bekap langsung pulak tu..

bijak..

k..
bai..

Monday, January 02, 2012

Harapan 2012...

da masuk tahun baru.. 2012..

2011..?
ape jadi 2011..?
aku macam hilang ingatan kejap..
aaaahhh...malas nk ingat..

macam frust je kan ayat..?
sikit la..


tahun ni..
ada satu perkara aku nak sangat capai..

eh..dua perkara laa..
tapi bukan tiga ke..?

erm..
banyak je..

tapi yang utama, satu perkara tu..
da lepas tu, baru fikir yang kedua ketiga dan seterusnya...

tapi kalo dapat sambil menyelam minum air..
nice gak..hohohoh..

owh..
tahun lepas tahun aku banyak main kertas...
tapi sekarang mampu tengok je kertas-kertas tu..
tak dapat main, dapat tido sebelah kertas2 kalerful tu pun jadi la..
sedih.. T__T

aku rasa kerastangan aku bole dibanggakan..
puji diri sendiri boleh..?


cantikkan..?
sendiri puji lagi.. pu..pu..pu...


hati aku dah sedikit hilang pada blog ni..
makin malas nk menulis..
macam takde benda nk cerita..
mungkin kene belajar membuat penulisan yang lebih matang..
tapi lagi laaa malas..

demmm..
ape aku rajin ni..??
+___+