Wednesday, June 27, 2012

Menulis Surat

kan haritu ada cerita tentang adik yg masuk askar..?

minggu lepas dia bagi surat.. surat mintak kitorang pos kan barang-barang harian dia..
habis sabun basuh, sabun mandi, pad, stokin, ubat batuk semua dia mintak.. 17 barang dia mintak.. tak larat pulak nak listkan.. korang pn takde lah nak tau sangat ape barang-barang tu..? =P

tertanya-tanya kat sana takde koperasi ke..?

keh3.. okeh lah..tu tak jadi masalah pn.. yang tak menahannya, last sekali dia tulis, lepas dia punya signature tu, 'anakmu yang jauh di perantauan'..!

tergelak-gelak aku baca.. jauh lah sangat perantauan dia.. kat port dickson je pn.. tapi biar lah.. bagi feeling2 syahdu sikit tulis surat kat mak abah kan..?

kehkehkeh..

aku ni gelak-gelakkan orang, hakikatnya aku tak pandai tulis surat 2-3muka surat kt orang..

pernah gak bagi surat kt mak abah dulu.. surat terpaksa.. cikgu kt sekolah suruh buat karangan surat tak rasmi untuk mak ayah.. sekali lepas siap dia semak, boleh dia paksa kitorang pos ke rumah.. pergh.. tak sangka beliau nk buat gitu.. tapi masa tu xkisah pn..sebab surat tu dalam bahasa arab.. ngeh3..

sekarang ni, kalau bagi pos apa-apa kt orang pn, aku lagi senang tulis notes je.. point..point.. siap..! kalau tulis kat kertas size A4, aku tulis dengan marker pen.. takde rasa bersalah sangat sebab tulis 2-3 ayat pn dah penuh paper tu.. :D

dah banyak kali sebenarnya cubaan menulis surat aku buat. tapi takde sekeping pn berjaya sampai kt penerima sepatutnya..

dan, sebab pos barang dia, aku tau satu benda..

kalau pos box besar tapi ringan, pihak pos akan kira size box tu..
kalau pos box kecik tapi berat, cas berdasarkan berat..

kalau box berat dan besar, aku tak tau.. hahaha..

20 comments:

  1. sebab sms diperkenalkan, memang takde r surat2 ni.. tolak tepi.. kot ade pun emel2 ngan client je r.. huu..

    ReplyDelete
  2. yayang...

    boleh cube tulis surat dekat akak....!!!heee

    ReplyDelete
  3. err..x leh bw hp eh time ni?anakmu yg jauh diperantauan tu cam syahdu jek

    ReplyDelete
  4. hehehe....biasa lew....felling2 gitu...rietta dulu pown selalu tulis surat...kat parents ngn adk2....sronok...

    ReplyDelete
  5. Maknanya, miss senget ni simple orangnya. tak pandai nak panjang2 citer ye tak?

    Amboi, pandai dia ye, tulis surat rasmi kt parents guna bahasa arab. Heheh.

    ReplyDelete
  6. haha...rindu nak tulis surat...tp kalo nak tulis sll je separuh jln sbb xtau ape nk tulis..hahaha

    ReplyDelete
  7. selau je dulu tulis surat cinta siap letak bedak bagai!

    ReplyDelete
  8. zaman dulu2 gak best kan.. tulis sorat centa.. siap bakar keliling kertas tuu.. silap bakar, terus hangus.. kene tulis balik.. hehe. tu baru betul-betul Warkah kan.. fuhh...

    ReplyDelete
  9. nanti miss hntar surat utk akak ya...tapi nak dalam bahasa Arab jugak...hehehe...

    ReplyDelete
  10. testing one two four .... kekekek


    via@cokia E72

    ReplyDelete
  11. kunjungan gan .,.
    saat kau kehilangan arah ingatlah masih ada yang menolong mu
    dan tetap berdoa mengharap untuk menemukan jalanmu.,.
    di tunggu kunjungan balik.na gan.,.

    ReplyDelete
  12. bagus jugak.. dapat ko belajar satu benda

    ReplyDelete
  13. lain kali tulis satu perkataan satu muka surat. baru kelas gtu, hehe.

    ReplyDelete
  14. kalau tulis surat menaip kat words pastu post tu kira jugak tak shila?

    kalau kira, maknanya babnyak jugak aku dah pos... hehe

    ReplyDelete
  15. aku yg baca pun gelak hahahaha perantauan la kan feeling feeling..

    aku ni lagila perantauan dtng drpd sabah hahahaha

    ReplyDelete
  16. org da tak main surat dah zaman skang, haha

    ReplyDelete
  17. haha...memang lawaklah adik ko tuh!

    ReplyDelete
  18. dlu sy slalu main balas2 surat ngn kawan satu kursus tp lain sekolah. eksaited kemain balik sekolah tgu posmen dtg mai anta surat hihihihi

    ReplyDelete