Saturday, January 28, 2012

Tak Pernah Jemu..

harini lunch pukul3..
lambat kan..?? tapi takpe..
sebab breakfast 2kali dah..
pukul 8 dengan pukul 11..
duduk rumah mmg heaven..
makanan tak putus..

ingatkan nak makan lambat lagi..
tapi bukak tudung saji je..
tengok lauk feveret kan..

peh..peh..dan peh..
nampak sangat laa bukan aku yg masak..
huehuehue...

mari aku bagi alasan kenapa bukan aku yang masak..
alasannya ialah..
jeng..jeng..jeng.....
aku buat keje lain tadi..
tak duk kt dapur pun..
ok..sebenarnya memang selalu mak/kakak je yg masak.. =__="

kesian bakal suami...
takpa bang..nanti kita kawen..
sayang janji sayang masak untuk abang tetiap hari..
uuuuuuuuuu...sebelum kawen memang laa mcm2 janji manis aku bole bagi..
hakikatnya...?
tunggu laa lepas kahwin nanti macam mana..kehkehkeh..
ah..jangan nk cerewet sangat..
ape sayang masak, makan je..!
demand macam2 pulak..
kan sebelum kawen tau dah sayang ni tak pandai masak.. 

dah..dah..macam bole meleret-leret pulak drama berkasih sayang ni..
padahal nak cerita pasal tadi lunch ape je..

makanan fav simple je..sangat simple..
tapi bole tambah 2-3kali..
silap-silap, pukul 5.30 nanti makan lagi.. huuu..
menunya :
ikan goreng (kerisi/kembung)
sayur masak air atau sayur bening orang jawa panggil..
sambal tumis lada segar.. ntah ape nama sesuai pun tak tau laa... kitorang panggil sambal tumbuk..sebab buat sambal ni mak tak pernah blend.. walaupn dlm kuantiti yang banyak..

nampak tak perkataan MAK kt situ..?
mak sorang buat je sedap..

sambal ni bole makan dengan roti..
dengan biskut kering pun sedap..
dengan ubi rebus ke..
lempeng ke.. puhh..

kalo dulu bawak bekal sambal ni gi hostel..
makan dengan mata bergenang..
nak nangis tak bole laa kan..
dengan kawan-kawan semua..

antara ikan dengan ayam.. aku pilih ikan..
ikan kt asrama dulu keras..sangat tak best..
"mak, orang nak makan ikan je..tak nak ayam..."
ayat ni penah buat masa cuti zaman sekolah dulu...

antara sayur goreng dengan sayur air..aku pilih sayur air..
boleh habis seperiuk kalau ngadap sorang-sorang..
kalau makan dengan nasi, letak kuah sampai banjir..
lepas da siap makan, hirup......slurpppp.... ahhh...
dan sampai sekarang aku rasa aku buat sayur air tak pernah sesedap mak buat..
buat tanpa kasih syg kot..? ke tak ikhlas..? Y__Y

simple je lauk..
bukan aku sorang..semua family pun suka lauk ni..
dari kecik da biasa lauk macam ni..
bukan family senang kan...

hiks..perlu laa kan nak buat ayat macam kat atas..?
lalala..lalaaa...

17 comments:

  1. ish2 sarapan smpi 2x?
    akk x srpn lgsg pagi ni...lunch pulak 4stgh tadi. lewat masuk dapo sbb tido dl.

    akk pun suka sayur air tu..lagi2 sayur sawi. sedap. takyah mkn dgn nasi..hirup camtu je macam mkn sup.

    ReplyDelete
  2. akak pun suka menu yg ringkas macam tu...kalau makan, mmng mau tmbah 2-3 pnggan..lupa kejap pasal nak kurus...

    miss..akak pun tak brapa reti jugak masak...masa nak kawin dulu dah brthu awal2 husben...dan smpai skrang masih lagi tak reti2...hihihihi

    ReplyDelete
  3. betul tu....kalau kita masak seiklas hati, sedap.......
    kalau masak terpaksa......makan pun masam je.....
    jadi masaklah seiklas hati.....sayur bening....itu yg istimewa.....

    ReplyDelete
  4. tau xpe kan nget..yg simple u la yg sedap..mkn ape pun x kesah..janji sambal kena ada..hihi

    ReplyDelete
  5. air tangan ibu sememangnya sedapp.. di masak dengan penuh ikhlas utk mengenyangkan perut se isi rumah..

    ReplyDelete
  6. peh peh peh dan peh. untunglah duduk rumah...

    tapi aku jeles. kau makan banyak, tdur banyak, tapi perut tak gemuk2...

    ReplyDelete
  7. blh geng ngan qila suka mkn sayur air...sis mkn kering2 je, kuah sikit2 je.org dah kawen lain kot?pantang byk..haha

    ReplyDelete
  8. takpa bang..nanti kita kawen..
    sayang janji sayang masak untuk abang tetiap hari..

    ps: ayat tu biasa tu... hahahahaha. cop...! reti masak nasi n goreng ikan kan? hahahahaha....

    ReplyDelete
  9. masakan mak memang terbaik. hahahaha. kekadang cuti akak lebih kurang sama dengan kamu. tapi kekadanglah tak selalu. heeeeeeeeeeeeee ngelat masak

    ReplyDelete
  10. saya yakin.. kalau dimasak dgn kasih sayang...hasilnya pasti sedap..

    jgn risau tak pandai masak geng.. dh kawin nanti terotomatik pandainya..

    ReplyDelete
  11. Eh nget.. Coba ko blajar msk bening ngan sambal tumbuk tuh.. Ntah2 ko kawen nanti abbi ko cerewet nk ko msk mcm MAK juge beb..? Unles ko kawen ngan omputih.. Ade sos pun cukupp...

    ReplyDelete
  12. dik...air tangan ibu yg terbaik..saya lebih suka lauk2 kampung yg simple2...:)

    ReplyDelete
  13. miss.. :P... kite pandai masak jugak.. masak kat kedai :P..

    ReplyDelete
  14. as asalam..
    huhu..
    pakcik tak cerewet bab makan ;)
    wah!! mish makan!

    makan!












    makan!!

    lauk simple, rezeki dari-Nya juga ;)

    ReplyDelete
  15. aku baca part drama monolog perenggan kelima je. HAHA

    masakan mak sedap sebab....sebab.....iskh, entahlah.

    ReplyDelete