Thursday, December 29, 2011

Penenang dan Penggugat Jiwa








aina budak cekudut..
da 9bulan..tapi berat baru 6kg..
minum susu takmo..
makan pun susah..
8bulan pn pakai baju newborn lagi...

dayah kakak dia pulak..
baru nak masuk 3tahun..
berat da 17kg kot..
17kg tu berat aku masa darjah satu dulu tau..

nampk tak masing-masing muka tak mandi lagi..
muahahaa..
orang yang ambik gmbar pn xmandi gak lagi..
tapi kalo letak..
orang tak tau kot tak mandi lagi..

nampak penyayang kan cerita pasal budak-budak..
kahkahkah..
naik 1 point..!

Wednesday, December 28, 2011

Cacing dan kematiannya..

penah makan ubat cacing..?

penah tak..? penah..? mesti laa penah kan..?

kakak aku cerita..
masa dia kecik dulu..
kalo makan ubat cacing..
bila u'uk, akan keluar cacing sekor-sekor..
pastu nanti dia jerit-jerit panggil mak..
mak tolong tarik..

dengar cerita dia...
aku meremang dah..

meremang tak..?
ke korang tengah membayangkan ni..??
haish..nakal..!!

cacing ni binatang yang menggelikan kot..
ngeewww..
sejak bila aku jatuh menggeli kt cacing ni pun taktau..
sebab masa kecik selalu je korek cacing buh kat mata kail...
siap kerat-kerat lagi badan cacing tu..

sekarang nak pegang..??
err..tak laa kot..
tapi kalo bagi aku rm100 utk pegang cacing 2saat..
aku bole cuba..!

owh..sambung balik cerita pasal ubat cacing..

pastu akak kata..ubat cacing sekarang..
memang cacing tu hadam terus jadi bahan buangan..
takde dah keluar sekor-sekor..

betul ke..? ke aku kene tipu ni..??

sebab kecik dulu..
memang makan..
tapi aku sanggup tahan u'uk 3-4 hari..
wakakaka..

tak sanggup nak tengok cacing keluar sekor..
gamaknya kalo cacing tu tak mati..
dia masuk dalam balik kan..??

lama dah tak makan ubat cacing..
ubat cacing cecair tak sedap..
rasa macam air tepung..weekkk...

dulu masa sekolah..ade sorang ustz ni suh makan ubat cacing..
asik tido dalam kelas dia je dia kata..
hancur punya anak murid..

terasa sopan tak entry ni..?
sebab menggantikan perkataan berak dengan u'uk...

saya memang seorang penyopan.. :3

Friday, December 23, 2011

Selamat Bercuti..!!

selamat bercuti semua orang..!!

aku pun bercuti gak..
bercuti dari tulis blog jelaa tapi..

kahkahkah..
gelak macam laa lawak sangat..
sikit pun tak lawak..

tak sabar nk jumpa anak-anak sedara..
malam ni kakak sampai..

ceyh..tak sabar laa sangat..
padahal jumpa diorang ajak gaduh je..!!

dapat tugasan baru...
member kakak mintak sulam tudung lagi..

woah~ keje ada tak siap-siap..
tapi ok kot..
bila masa padat..
kita akan lebih menghargai masa..

ye tak..?

alaa..tak nak sokong ke..?

sebab tak cukup sokongan, sampai sini je laa aku tulis..

merajuk..!!

geli nak merajuk-rajuk..
tak tau napa sekarang ni gedik berganda-ganda.. x__x

lama rasa tak tepek gambar kt post entry..

Tuesday, December 20, 2011

kenal atau tidak..?

macam mana eh..?

kita rasa nak bercerita..

tapi taknak laa cerita pada kawan yang kenal watak-watak dalam penceritaan tu..
sebab cerita tu nanti mesti sampai balik ke telinga watak-watak tu..

tapi kalau cerita pada kawan yang tak kenal watak-watak tu..
mesti kawan akan bekap kite kan...

untuk dua-dua situasi kt atas..
kita yang alami belum tentu boleh ceritakan balik secara tepat n detail..
mesti jadi punya lah menokok tambah dari diri kita sendiri..
mengikut emosi kita sendiri..
yang menerima cerita pulak dengan emosi sendiri..

untuk kawan yg kenal watak penceritaan..
tak mustahil jadi salah faham..
kene pulak sesama diorang rapat..

bagi kawan yang tak kenal pulak..
bila dia bekap, kita akan rasa kita betul..
walaupun dalam situasi tu sebenarnya kita salah..

tapi kalau tak cerita..
masa ni laa rasa sesak kepala..
masa ni laa rasa lapar..
masa ni laa rasa sesak napas..
siap rasa dada nak pecah.. (over laa pulak..!)
pecah dada i, tak seksi yuuuuuuu..
awww....

---------------------------

ok.. mood da ok..
sebab entry ni da jadi draft sejam..
dah takde rasa nak bercerita tu...

wakakakaka...

**takde idea ah nak letak tajuk ape sekarang-sekarang ni..

Sunday, December 18, 2011

Aku dan ketinggian

tadikan..
pergi jalan-jalan..
jalan-jalan dalam tempat bole shopping-shopping..

lepas tu kan..
nampak kasut wedges..
2inch je rasa tinggi dia..
maximum pn 2inch setengah la..

aku try..
dua-dua belah..
jalan-jalan sikit..

nak tau ape aku rasa..?

anggun..?
pakai selipar jamban pn aku memang anggun dah..





aku rasa gayat sebenarnya.. T__T

ketakutan baru..
ketakutan pada ketinggian yang tak berapa tinggi...
dulu rasa ok je..
ok laa..walaupun penah tergolek jugak gara-gara kasut tinggi..


tak wanita langsung..

Friday, December 16, 2011

takda cerita pun..

rasa da lama tidak mengupdate..
takda cerita pun..
ye..takda cerita..
betul laa takda cerita..
kan da kata takda cerita..
melalui kehidupan harian yang mendatar..

padahal semalam sesak napas sebab blackout..
bukan sebab takut gelap..
tapi sebab benda aku buat 2minggu hilang macam tu je bila komp shut off tetiba..
stress betul rasa..
stress tahu...!
sikit lagi nak nangis..
sob..sob..sobss...
tapi sebab takde orang nak pujuk..
kensel laa nangis.. rugi je..

tadi pagi-pagi buta terjaga..
mintak tolong cik bib miscall enset..
kebetulan dia on9 lagi fb masa tu..
ntah mana enset tu aku campak..
rasa macam pegang sebelum tido..
tapi sebenarnya duk elok je dalam beg.. =__="
betul..aku rasa ada terjaga tu..
ada je tengok enset da pukul berapa..
tapi aku rasa je laa..
rasa tak semestinya betul...kan..?
dan ape aku rasa tu memang salah pun..

lepas mscall, cik bib tanya aku..
"baru putus cinta ke..??"
aiceh..terharu betullah...
kalau rasa aku baru putus cinta..
memang tak la..
walaupun 2-3hari lepas aku janji takmo up status moody2 kt fb..
tapi tak sampai 24jam janji tu aku pegang..
kahkahkah..
hati aku memang sedikit tisu sekarang ni..
sedikit..? banyak kot..

jangan buat aku sedih-sedih tau..
nanti aku nak nangis..
tapi tak jadi nangis..
sebab takde orang pujuk.. T___T

ada harapan blog ni bersawang..
ada harapan gak nak menyahaktifkan fb..

Wednesday, December 14, 2011

Berhati-hati

haritu kan..

bukan main lagi aku berlagak..
topup rm10 aku bertahan 3minggu lebih sikit..

bangga laa kot..
tak pernah-pernah bole tahan macam tu punya lama..

bangga ke..?
bukan tu tanda-tanda kesedihan ke?
takda orang pn mesej..
takda orang nak di call..
=__="

takda sedih-sedih aih..
sekarang ni memang malas nk pegang enset..
ada orang mesej pun..
ada harapan tak berbalas..

sindrom enset-ku-alarm-ku saja...
aku pulak set alarm sejam sekali..
dari jam 3-6pagi..
4kali bunyi minimum..tak campur yang di snooze2 kan..
nampak laa berfungsi kan enset tu..?
tipu kalo kata enset tu sunyi sepi..
kehkehkeh..

motip kunci alarm banyak kali..??
padahal bangun pukul7 jugak..

eh..eh..jangan tanya bebanyak laa.. :P

nak cerita pasal kredit enset tadi..
hari ahad aritu topup laa..
terpaksa..kalau tak mahu tahan jugak tak topup..
konon-konon kali ni nk dapat tahan sebulan..

tapi tak sampai 2hari, da tinggal 3ringgit je..
kuajaq betul..
kredit kene tolak sebab ada 3rd party hantar sms wallpaper..
bila masa ntah aku subscribe service diorang..

mujur aku bijak & tangkas (puji diri sendiri..??) =P
cepat-cepat call celcom center..
berhati-hati laa ye..
jangan baik hati + redha sangat kalau kredit tu berkurang tanpa tahu ke mana..
sekarang ni banyak sangat dapat mesej bukan-bukan..

Tuesday, December 13, 2011

tak tau nak letak tajuk ape..

makan..

makan...

tido..

makan..

makan...

makan...

tido..

makan...

makan..

tido..

tido..zzzZZZzzz...

pantang kepala cecah bantal.. tido..
pantang celik mata...makan..

orang kata cukup makan ngn tido beerti bahagia..

tapi aku..??

sindrom orang-orang tak sedar diri..

tak sedar diri da cukup berlemak...
tak sedar diri kerje berlambak..

tido walaupun mimpi ngeri..
tetap nak teruskan jugak..
punya laa macam tak nak hadapi realiti..
fuh..fuh..fuh..


merepek je lebih..
tata..

Saturday, December 10, 2011

ya atau tidak..

pagi tadi ade pesonaliti test..
untuk pegawai perkhidmatan pendidikan siswazah..
kat melaka..
ye..aku sekarang kat melaka..
lepak umah kakak sat.,

kt kertas soalan tu dia tulis
Ujian Personaliti Sidek..

soalan objektif..
pilihan soalan ya/tidak je..

160 soalan..
tapi aku paling ingat soalan last dia..

Anda tidak pernah cemburu bila kekasih atau orang yang anda sayang rapat dengan orang lain..

aku jawap YA untuk pertama kali..
kahkahkahkah...

tetiba rasa nak tuka jawapan..
tapi apekan daya..
aku baru perasan tak bawak pemadam pun pergi test tu..
mungkin aku sorang je kot jawap macam tu..?
mana bole TAK PERNAH cemburu langsung kan..?

siapa Sidek tu eh..?

Friday, December 09, 2011

buku dan kulitnya..

Dont judge book by its cover..

but first impression is important..


first impression tu pn da kira macam judge laa jugak kan..?
ke macam mana..??

------------------------------------------------------

A : aku nak kaya bini laa.. (muka serius..)
B : gulp... napa bini..? mcm susah nk realisasikan..
A : itu namanya cabaran...
B : baik ko kata nak kaya anak.. sorang bini bole lahirkan anak ramai-ramai.. 
A : banyak bini elok laa.. sunnah...
B : part tu je laa sunnah ko nak ikut.. 
A : sunnah kalo buat dapat pahala.. tak buat tak dapat apa-apa..
B : tapi sunnah yg mmg mudah yang konfem2 orang x marah..tak nak pulak nk buat..
A : kan da kata tadi..tu namanya cabaran...
B : =..=

Wednesday, December 07, 2011

Salah ke..?

Assalamualaikum & selamat pagi..

woahh~...
mood sopan arini..
kalo tak, selalu terjah je kan..

tengah sarapan nasi goreng ni..
nak..? nak tak..??
sedap tu boleh laa tahan..
aku yang masak kan..
letak udang sikit..
ikan bilis goreng..
telur lagi..
sayur..? takde..
kehkehkeh..
(eleh..masak sekali setahun pun nk kecoh kt blog..!!)

semalam jalan-jalan guna jari..
kat mukabuku..
ada satu contest ni..
uhh..contest ape eh..?
tak ingat la..
tapi gmbar dia memang menarik perhatian...
dari atas sampai bawah, memang colorful..
kaler terang-terang pulak tu..
tapi stil cantik...

takde pulak eh orang kata..
ehh..eh..warna tudung ngn baju dia tak sesuai..
warna kasut kuning..baju biru..seluar hijau..tudung merah..

lagi menyerlah lagi style orang kata..
aumm~~

kalau dulu..mau nye orang macam tu di gelar orang kampung..
salah ke jadi orang kampung..?
macam diorang mintak duit korang nk beli baju ke ape kan...

dulu masa belajar, ada sorang member ni.. urban laa konon.. tengok buruk sikit, ayat dia mesti "macam orang kampung..tak cantikkkkk aahhhh..." ello... ko ingat ko punya style tu, cantik sangat la..? selalu gak sentap dengan dia..yela..aku kan orang kampung.. tapi sekarang die yg banyak sentap dengan aku.. wakakaka.. sorry diela.. kite bespren poreber kan..??

pastu kalau kulit hitam..
kalah orang afrika..
salah ke jadi orang afrika..?

kalau gigi bersiung...
gigi macam drakula..
salah ke gigi bersiung..?

eh..eh..emosi pulak..
kkekeke..

dah2.. babai...

tapi kan..makin lama makan nasi goreng ni..rasa pahit pulak..
masin sangat ke..?
masak nasi goreng letak gula tak..?

ahh.masak nasi goreng pun failed..
maaf bakal suami dan anak-anak... =__=

Tuesday, December 06, 2011

Tentang Gula-gula Jugak..

Semalam tergelak-gelak baca entry incek zuemiey bajet kacak tentang gula-gula...
macam budak-budak je merajuk..!!
ok..masa tu dia memang budak-budak pun lagi..
dan masa tu aku baby lagi..
err.. 3-4 tahun orang paggil baby lagi dak..??

tak kisah la..
yang pasti aku pun teringat kisah gula-gula zaman budak-budak..

takde kisah panjang pun..
kisah pendek je..

makan gula-gula..
pastu tertido..
sedar-sedar gula-gula da kt rambut..
melekat-lekat..
amazing kan dari mulut pindah ke rambut..
pelik tak camne bole jadi macam tu..??

gula-gula ok lagi..
lagi haru kalo chewing gum..
memang rambut kene tokak laa pastu..

tapi sebelum tokak tu..
try dulu tarik sikit-sikit..
sambil mengalir air mata..
sakit kot..!!

tapi tak pernah insaf..
kehkeh..

da besar-besar ni je senonoh sikit..
sebab gula-gula masih stay kt mulut walaupn tertido..
tapi lepas tu memang rasa kasar je dalam mulut kan..
ewww...

Sunday, December 04, 2011

Dunia Lain-lain..

da pukul 2.00 pagi baru dapat makan nasi..
setelah seharian tido sebab sakit kepala yang amat..
da 2-3 hari pun sebenarnya sakit kepala ni..

aaahhh..abaikan pasal sakit kepala..
ni nak cerita pasal sakit perut pulak..

laaa...
banyak bebeno laa pulak sakitnya..
kensel..kensel...
tak jadi cerita pasal sakit..

nak cerita pasal makanan sebenarnya..
tadi makan kat luar..

lepas tu...lepas tu kann...
err..

erm..lepas tu dapat idea nak cerita pasal makanan..

kalau dulu masa kecik kan..

meehun kitorang panggil mee halus..
mee kuning panggil mee kasar/beso..
teh o kitorang panggil teh..
teh pulak panggil teh susu..

sampai besar sikit..
kalo pergi makan kt kedai je..
mesti aku konfius..
teh O tu teh ada susu atau tak..
ade laa sampai umur 17 tahun konfius pasal tu..

penah sorang-sorang nak gi beli air bungkus..
order air sebut teh...
tapi kt kepala terbayang teh O..
yelaa.. teh kan...sebab takde nama tambahan kt teh tu..
aku anggap teh tu takde susu..

sekali keluar teh bersusu..
terdiam..
"salah ni..saya bukan order air ni..saya nak air teh.."
orang tu pandang aku pelik..
"betul la ni air teh.."
"saya nk air teh..bukan teh susu.."
terus aku blah..tak ambik pun air tu..

ada lagi tu..
kt tempat yang sama..
order nasi goreng ayam..
aku terbayang nasi goreng letak ayam banyak-banyak dalam tu..
sekali keluar nasi goreng sejuk dgn ayam goreng seketul..
frust nak mati masa tu..
ilang selera..sebab lain dari bayangan..

sampai sekarang pn aku masih tak tahu
nasi ayam goreng ngan nasi goreng ayam tu sama ke tak..


aku tak tau kenapa letak tajuk macam tu..
bole buat tajuk filem seram tak..??

bila perut kosong sangat-sangat..
bila makan mesti sakit perut kan..??

ext hdd ni sejak akhir2 ni asik disconnect ..
pastu connect semula..
pastu disconnect balik..
pastu connect semula..
kenapa eh..??

Friday, December 02, 2011

Laporan Jam 2.30 pagi..

Selamat pagi dan selamat bangun tido..

berita jam 2.30 pagi..
sekarang hujan sedang melanda..
kebanyakan penduduk setempat sedang membina mimpi-mimpi yang berbagai jenis jalan ceritanya..
bla..bla..bla..

argh..susah rupanya nak buat skrip berita ni..

ceh..macam laa ada orang paksa buat kan..

apa aku buat pukul 2.30 pagi..?
hujan pulak tu..?
tak tido lagi..?

baru bangun tido..
mimpi tapi tak ingat mimpi apa..

tido tak proper..
tak pakai seluar..
ops..tapi dengan bertuala..

niat nak mandi..
tapi tak sampai-sampai kat bilik air..
bilik air kt uganda laa katakan..!!

eh..
baru teringat tak isyak lagi laa..
ni jap lagi sampai bilik air belum tentu mandi..
mandi esok pagi je, aci laa kan...??
Y__Y
bai...!!

masa sekolah dulu..
kalo masa nak balik rumah stil hujan..
tetap tunggu abah datang ambik..
walaupun jiran sebelah rumah nk tumpangkan kenderaan...

takut kite da balik..
tapi abah datang sekolah cari..

tunggu..dan lihat..
kuatkan sikit hati tu..