Friday, August 26, 2011

Berhari Raya

Dah tua-tua ni..

takda rasa nak beraya sangat..

cuma rasa seronok plus teruja bila dapat kumpul ramai-ramai..

jumpa anak-anak sedara yang sedang membesar..

tapi malang, diorang belum layak nak dapat duit raya dari aku..

puii...ayat.. macam tak boleh blah..

ok..ok..aku yang tak mampu lagi nak bagi duit raya kat diorang..

T___T



aku macam da dapat rasa aura ketidakdapatkan online secara aman sepanjang seminggu raya ni..

sorang nak tengok shin chan..

kang jap lagi nak tengok boboiboy..

baik aku bagitau awal-awal dalam komputer ni ada cerita flat3A je kann..

rasa-rasa jadi tak taktik tu?




aku pun da dapat rasakan aura berkurangnya perolehan duit raya dari pihak atasan..

harap-harap diorang lupa aku ni da tahap tak layak dapat duit raya sebenarnya..

yela..aku kan adik-adik...!




esok dalam tentatif harian adalah mengemas rumah secara besar-besaran..

tapi malasnya...!! (sambil menggeliatkan tayang ketiak..)




kalo esok selipar jepun tu putus, ada laa kasut raya tahun ni.. alaa..bukan masuk umah pakai selipar.. kasut cantik-cantik pijak taik ayam, busuk jugakkk..

eh..apehal aku dengki sangat ni??

da setahun selipar ni hilang... T__T


Thursday, August 25, 2011

Demi Masa

Sesungguhnya aku berada dalam kerugian




hoiii...bawa-bawa laa berubah..


takde sapa boleh ubah nasib aku kalau bukan aku sendiri..

soalannya:
Apa mood aku sekarang??

motif tanya mood sendiri kt orang lain??
tak perlu jawab soalan tu ye kawan-kawan..

Tuesday, August 23, 2011

Entry Panjang Petang Hari..

bulan ogos da nak sampai ke penghujung..tapi entry bulan ni masih boleh di kira dengan jari tangan.. adoii.. serius malas sangat-sangat sekarang.. plus takde idea.. da karat otak.. haih..

petang ni nak cuba buat cerita panjang-panjang.. mari baca okeh.. kalo tak baca penuh, baca ending pun ok..aku tetap hargai.. takde kecik-kecik hati la..sebab aku takda bakat pun nak tulis panjang-panjang ni..

fuh kanan...fuh kiri...fuh depan...fuh belakang..

aku nak start da ni..nak start ni...

memandangkan tak lama lagi nak raya, aku nak cerita pasal mabuk jalan.. err..ade nampak kaitan kt situ?

tak nampak? ok..ok..takyah kaitkan pun takpe..tak penting pun..

aku ni jenis manusia yang masa kecik dulu memang mengalami masalah mabuk jalan yang kronik..sangat..

dah laa suka berjalan naik kete..sebenarnya van..memandang abah ada anak yang ramai, memiliki van pada waktu itu memang sangat sesuai..pantang tengok abah hidupkan enjin van, tergedik-gedik nak ikut....tapi masuk-masuk dalam van, terus tido..sebab tak tahan mabuk..rasa pening.. sampai abah penah sound " kalo macam ni, lain kali takyah ikut la..sibuk nak ikut, tapi tido.."

sebab mabuk jalan ni, huru-hara jugak perjalanan tu kalo aku ikut.. secara normalnya, selalu aku baring dan tido..tak bole tido pun selalu nya sebab sakit kepala sangat.. minyak angin selalu bawak..tapi tak berkesan sangat.. 

antara peristiwa haru yang aku ingat, masa tu raya cina..darjah dua kot.. kitorang nak keluar shopping..makcik jiran sebelah nak tumpang abah..dia dengan anak dia..anak dia kawan aku jugak..kitorg pun gedik-gedik ikut.. smpai kt tengah jalan aku jerit.. "nak muntah..nak muntah..!!" terus je abah benti tepi jalan.. tapi kesudahannya aku tak muntah pun..penat makcik tu urut-urut belakang aku bagi lega.. hahaha..

peristiwa lain, aku penah muntah dalam van.. masa tu baru balik buat ic..darjah 6..bulan 2..15hb.. take note ok..tu birthday aku..hahahaha..! sempat iklan.. =p mujur laa aku muntah masa jalan balik..kesian abah.. serius kesian.. tapi lg kesian kt aku..sebab aku muntah kt riba sendiri.. blueekk..!! ewww...tak yah bayangkan sangat laa muntah-muntah kaler putih-putih ketul-ketul tu.. puii.. korang bayangkan eh putih-putih ketul-ketul?? :p kan da kata jangan bayangkan.. aku tak tanggung..

lepas tu, aku pernah jadi orang pertama muntah dalam bas masa turun cameron.. hahaha..bangga tuuuuuu.. sebab aku da legakan orang lain.. giler semua orang dok kerut-kerut muka tahan muntah.. masing-masing ego kan taknak muntah dulu.. sekali aku muntah, sume ikut..ciss...! padan muka..semua orang salahkan aku sebab induced diorang nak muntah..padahal memang semua nak muntahkan..keji tul budak-budak ni..

Sebab mabuk perjalanan jugak, aku pernah muntah kt depan umah orang.. tapi masa ni memang aku tak sihat sangat.. sebab aku gatal makan makanan aku tak bole makan..next entry aku cerita ape benda aku takleh makan..sabar ye kawan-kawan.. bajet ade orang tunggu laa kan entry tu.. da pening-pening tak sihat, aku bole laa pulak dengan baik ati teman member cari tempat intview..terpusing-pusing tempat sama memang macam tak ingat laa kan..aku duk belakang sopan je..gila..aku tengah tahan muntah masa tu..tapi tak tahan sangat, depan umah orang aku muntah..atas rumput karpet luar pagar..bole jadi baja kot? yang ni kaler oren-oren merah..sebab makan sambal. sebelum tu. ekekeke.. jijik kannn... :p memang saja..

oleh kerana masalah ni, macam-macam jugak tips aku cari nak elak mabuk jalan ni.. masa tu mana ade internet lagi.. jadinya tak banyak tips pun.. ada beberapa tips je yang aku ingat..dua kawan aku bagi..lagi satu aku jumpa kt majalah variasari "petua nenek kebayan".. 

yang kawan aku bagi tu, die kata tampal plaster kt pusat..teori die, nak elak angin masuk dalam perut lalu pusat..aku sebagai orang inesen lagi menurut perintah, aku try..mula-mula macam berjaya.. kt pusat ada lubang yang boleh anging masuk ke?? tapi bila aku start pertikaikan tips tu, terus tak jadi..  mungkin mind setting kot?

ada member kata makan gula-gula hacks hitam.. tapi jangan hisap laju-laju.. letak kt bawah lidah.. pergh~ memang tips tak best.. tak lama aku ikut petua ni.. dah laa gula-gula tu pedas.. T___T

tips lain, isap sikit garam sebelum berjalan.. yang tips ni aku suka..sebab jimat kos.. kehkeh..dan agak berkesan jugak untuk diri aku..tapi kejap je aku amalkan.. sebab tak lama lepas tu, aku tau cara lain..

caranya, sebelum jalan, pastikan perut dalam keadaan penuh.. jangan bagi kosong walau sikit.. kehkehkeh.. lepas-lepas tu terus ok..haumm~~ 

kalau dulu masa budak-budak memang tak suka balik kampung hari raya.. sebab kerete sangkut dalam jammed..asik laa tekan break memang buat aku tension.. wuuu..

owh..dan lagi satu, lagi cepat mabuk kalau naik kete beraircond.. memang rasa nak nangis la..selalu gaduh nak off aircond dan bukak tingkap..tapi orang lain taknak.. T__T sebagai golongan minoriti, aku pendam je laa...kesian kan.. tapi itu dulu.. dula laa..

sekarang semua da berubah..dah boleh kawal.. siap kaki jalan lagi.. pantang di ajak berjalan..haih..!!

ok..sampai sini saja cerita saya..dengan cerita terabur..maaf laa ye.. perut tengah berlagu sendu~ *sekali lagi buat statment takde kaitan.. T__T

macam banyak cerita pasal muntah je dalam ni.. korang ok ke?? takde rasa nak muntah kan?? huhuhu..

Saturday, August 20, 2011

sedikit luahan

Bila aku sedih..
aku akan sentiasa duduk dekat dengan mak..
bukan sebab dia akan pujuk..
tapi aku tak rasa nk nangis..
walaupun kami hanya saling pandang memandang
tanpa bersuara..
kadang aku tak cerita pun masalah tu..

hahahaa...

aku tengah down ni..
asik down je kan..
pastu bila down camni..
aku suka layan lagu cinta jiwang-jiwang..
hadoi~
ape kaitan pun aku tak tau..
lagu tu buat aku tak fikir masalah tu buat sementara waktu kot?
tiba-tiba je masuk mood berkasih sayang kan..
tapi abes je lagu tu, menggelupur semula ingat masalah..

ok..aku tengah menggelupur ni..
broadband da sampai limit..
tak boleh beryoutube dengan aman..


Thursday, August 18, 2011

Belajar Buat Kek Batik

Dua hari lepas, dengan bangganya aku mengaku buat kek batik..

tadi tengah belek-belek fesbuk, nampak gambar kek batik..

lepas tu aku terindu pulak dekat kawan aku sorang ni..

bila rindu je, mula laa rasa sedih-sedih..

sebenarnya aku nak cerita tentang pengalaman pertama kawan yang aku rindu tu membuat kek batik..

dia mintak aku ajar..

aku kata.. butter, milo, susu, cairkan.. pastu masukkan biskut merrie..

aku bajet die dapat laa sedikit gambaran macam mana memandangkan kek batik bukan laa aneh sangat..kalau google pun senang nak jumpa..

lagi satu, aku pun tak bajet laa dia nak buat..dia sama je pattern macam aku.. masuk dapur lalu menghidupkan gas dapur macam bole masuk Malaysia book of record.

esok nya dia bagi satu tupperware...

kek batik katanya..

aku teruja..

buka..

dan mulut ternganga..

soalan spontan aku lempar..

"ni biskut merrie celup coklat ke???"

kagum aku..dia bole celup sekeping-sekeping biskut merrie tu dalam coklat tu dan susun satu-satu..

hauuuummm~~

tak payah susah-susah bayangkan..

sampai habis jugak aku makan..

sedap je..

cuma pengajaran kat sini, jangan ajar orang kalau sendiri pun belum pernah buat..

ye..ye.. kek batik dua hari lepas tu, kali pertama aku buat..dan tidak laa menjadi sangat..

saja cerita pengalaman kawan aku supaya kek batik aku buat takda laa nampak worst sangat..

kek batik aku macam mana? macam tu laa.. not bad..!

Wednesday, August 17, 2011

Bila Tak Suka

Bila beli sabun mandi yang jenis tak pernah guna
lepas tu bau die tak sedap..

rasa macam nak sabun tu..

buat basuh bilik air..
buat cuci mangkuk jamban..
buat lap tingkap..
buat basuh baju..
buat basuh pinggan..
buat cuci muka..
buat basuh rambut..
buat berus gigi..

bagi cepat habis..
boleh beli yang lain..
beli tak hingat nak yang besar pulak tu..

tu lah masalah bila konon-konon suka cuba benda baru tapi taknak terima perbaharuan..

hurmm...baru dengan baharu.. ape beza eh? aku main guna je kt ayat atas ni..

yang masalah sebenarnya bukan aku..tapi orang lain..

setiap kali lepas mandi komplen bau tak best..

tapi lepas tu mandi lagi guna jugak sabun tu..

tension... T__T

benda simple pn nak tension..? takyah hidup laa weyh...

Saturday, August 13, 2011

Tak Suka Bunyi Meriam

sekarang kat sini bunyi meriam da bedentum-dentum.. masing-masing dok lawan bunyi meriam sapa paling kuat..sepanjang hidup, aku memang takde pengalaman main meriam buluh..walaupun abang-abang aku main, diorang tak penah pulak nak ajak aku..gila nak kene perambat ngan abah..aku da laa jenis tak bole simpan rahsia.. muahahaha..

sebab kenapa aku tak suka bunyi meriam..

  • rumah aku ada bayi-bayi yang akan terganggu tidurnya.. (aku penyayang)
  • mak ayah aku da agak tua untuk dengar bunyik-bunyik macam tu.. (again..aku penyayang)
  • aku yang muda ni pun kadang-kadang terkejut..!! (aku disayangi..**tetiba**)
  • ada satu grup ni, main meriam buluh kt kebun abah depan umah..pastu makan buah pulasan kt situ siang-siang.. hampeh..! tak sempat nk rasa buah pulasan masak..
tapi aku mampu melampiaskan rasa tak puas hati kt sini je.. T__T betapa lemahnya aku..



Thursday, August 11, 2011

Masak Vs Jahit

shila : mak..mak..

mak  : ye sayang..

shila : kenapa kita kene jahit tulang belut eh untuk leher baju kurung..?
           kalau jahit guna mesin je kan da senang..

mak  : untuk mengekalkan seni tradisional nenek moyang kita laa sayang..

shila : oo..yeke mak..terima kasih mak atas jawapan itu..




konfiden je aku zoom kan hasil jahitan aku kan.. aku nak berlagak sebenarnya sebabnya reti jahit tulang belut..

antara menjahit dan memasak, aku lagi suka menjahit.. 

kira kau pandai jahit baju la ni?

takde laa..aku reti jahit leher baju je..

minat menjahit tapi reti jahit leher je.. abis memasak yang kurang minat tu? ape yang kau bole??

masak air..pastu rendam megi..

dahh...tak payah nak berlagak sangat..duduk je diam-diam..setakat leher baju je pun..

ok..ok...fine..! 

 ni bukan baju raya.. baju raya tahun ni takde.. sebab baju raya tahun lepas pn baru pakai sekali.. mak taknak buatkan baju..dia kata membazir buat baju tak pakai.. huuu..ok mak..ok..ok...

Wednesday, August 10, 2011

Salah Siapa..

Kalau bukan bulan puasa buat dosa tu..
pastu masa bulan puasa buat dosa yang tu jugak.....


macam keji je letak gambar macam ni kan??? jangan marah..!

salah syaitan yang menggoda ke??

Monday, August 08, 2011

Sahur Hari Ni..

buka mata...

capai air kt bawah katil..

gluk...gluk..

tak cukup..

gluk..gluk...gluk..

aahh..nikmatnya...

eh..pukul berapa sekarang?

tengok jam enset..

baru 5.44 pagi..

hah?? 5.44 pagi.............?????

terus duduk tegak..

eh...subuh pukul berapa??

err..aaaa...urmmmm...

baring pejam mata semula..

zzzzzzzzzzzZZzzzz...

sayup-sayup dengar azan subuh..

senyum dengan mata terpejam.. lega..

tapi kalau terminum air pun, takpe kan? rezeki orang kata..

gelap...zzZZzzz....

bukan nk bangun semayang subuh terus.. T___T

Friday, August 05, 2011

Kenapa Eh...?

Dari siang tadi..
sampai laa sekarang ni..
banyak kali aku tengok cermin..

belek punya belek..
belek lagi sekali..

soalan yang sama jugak aku tanya kat diri sendiri..


KENAPA NAMPAK MUKA AKU JE...
BUDAK DALAM GAMBAR NI NANGIS HAA...??

Wednesday, August 03, 2011

Bangun Sahur

harini aku tak sahur..
sedih.. huhuhu..
sedar-sedar betul-betul masa azan.. grrr...

sebenarnye sebelum tido tu da makan-makan..
tapi takde minum-minum..
ingat nk minum lewat sikit..

tapinya sendiri mata terpejam pun tak sedar.. uhh..!

pengalaman bangun sahur masa kecik dulu..
memang teruk aku ni..
teruk sangat-sangat laa..

ish..jadi malu pulak nk cerita..

bole kata setiap kali bangun sahur aku akan nangis..
malas bangun..harap-harap dengan nangis, mak tak paksa makan..

memang mak tak paksa..tapi abah pulak paksa..
yela...akak-akak bole tak bangun sahur..
tapi aku kene bangun sahur..
akak aku bole je kata taknak bangun..
tapi aku kata taknak, tetap kene bangun jugak..

kan tak adil tu.. isk..

lagi laju je air mata ni..
bila lauk ayam dapat bahgian daging tebal-tebal..
hilang selera secara tiba-tiba..
ntah kenapa..tak suka bahagian daging-daging ni..

siap je sahur..semua kumpul kt ruang tamu..
nanti abah baca niat, kitorang ikut..
ikut pun sambil pejam-pejam mata..
suara keluar tak keluar..

lepas sahur, kena ngaji pulak..
masa puasa, kitorang punya ngaji waktu pagi..
lepas subuh sebelum gi sekolah..
masa puasa laa mengaji pakai uniform..
pakai baju sekolah siap-siap..

tapikan..ngaji pun aku malas..
kadang sengaja buat-buat tido tak sedar diri..

tapi taktik aku tak menjadi..
jangan harap abah nk layan..!
rotan laa jawapnya..
patut laa aku khatam quran lambat.. T__T

kalau sahur time duk hostel pun..
sebelum tdo da sediakn air kt tepi siap-siap..
bangun, bukak mata sikit-sikit..
minum air..
tutup mata rapat-rapat balik..
kalau da memang dasar pemalas..
tak kuasa rasa nak bangun panaskan air..
bancuh air milo ke..nescafe ke..

pernah beli milo 3+1, satu sem tak habis-habis..
nampak pemalas dia..

tapi sekarang da rajin sikit kot..
kot laa...

owh lupa..aku nangis-nangis masa bangun sahur berlanjutan sampai umur 12 tahun..muahahaha..
adik aku pun tak ngada macam tuuuuu...