Monday, May 30, 2011

Kata Ganti Diri..

mari-mari harini kita bincangkn tentang ganti nama diri.. pada usia 24 tahun ni, aku masih terfikir-fikir..dan berfikir-fikir..

aku hentam je guna 'aku kau' dengan orang..geli rasa guna 'saya awak'..

aku pulak ikut orang..kalau orang start guna 'saya awak' aku guna laa saya awak..kalau dia start guna 'aku kau'..tu laa aku guna..

dulu masa sekolah, kitorang bahasakan diri dengan "kite".. hahaha.. "fara..kite kan... bla..bla..bla.." comel je rasa..smpai sekarang, dengan setengah-setengah kawan sekolah, masih guna kata ganti diri "kite".. jumpa cikgu BM, sah-sah laa kene sembelih..

kalau dengan family pulak, aku lebih banyak menggunakan "orang".. dengan akak-akak pun banyak guna "orang"..tapi dengan abang-abang dan adik-adik, hentam guna "aku kau" saja.. nampak diskriminasi kt situ?

ada sorang kawan ni, mun nama dia..bahasakan diri dia "saya awak"..sopan je..dengan sesiapa pun, tu laa kata ganti diri dia gunakan..walaupun kitorang ber"aku kau" dia masih kekal "saya awak"..terbaik laa mun.. =P

ada setengah orang pulak, selesa bahasakn diri sendiri dengan nama.. serius aku tak reti.. tapi nampak comel..dan manja.. aku memang tak layak kot nak masuk kategori comel dan manja ni..huhuhu..

kalau sesama blogger pulak..macam-macam kot guna..aku jenis ikut orang.. tengok orang tu macam mana..err..kira macam takda pendirian ke?? ke itu da kira pendirian aku?? haiih.. apa pun tak boleeehh....!!

selalu kalau dengan blogger perempuan, kalau first time masuk  blog tu, memang cari status dulu.. kawan-kawan lelaki aku selalu cakap, perempuan ni sensitif sikit.. beza umur setahun pun da kene paggil "akak".. sungguh ka?? tapi ape-ape pun, bila blogger tu lagi dewasa, memang automatik bahasakan diri sendiri "kite" dan blogger tersebut "akak".. tanda hormat kan..untuk adik-adik, memang bahasakn diri "aku".. dan aku tak reti bahasakan "akak".. T__T sebab dengan adik-adik sendiri pun "aku kau" kan.. heh.. takpa adik-adik..dengan aku, guna "aku kau" pun, aku tak kisaahh...aku kan perasan muda...hahahhaa..

untuk blogger lelaki pulak..kebanyakkannya, "aku kau" kot..tapi ada jenis-jenis sopan, guna jugak "saya awak".. tapi aku selalu sedar, bila guna "saya awak" ni, aku jadi seorang yang serius..eh..bukan..jadi lebih sopan.. dan tiada sengal-sengal ubi..kahkahkah.. okeh jugak kann... tapi selalu untuk blogger lelaki yang lagi dewasa, aku letak "incek" kt depan nama dia..contohnya incek tom, incek fadzli, incek ikar..  tak pun panggil terus dia "pakcik".. sapa aku panggil pakcik eh?? drLove kot kadang-kadang aku panggil pakcik..dia pun redha saja..kan?? kalau die terpaksa redha tu, aku tak tau laa kan..

secara jujurnya...kadang-kadang kata ganti diri ni menjadi masalah pada aku.. eleh senget..macam ni pun jadi masalah ke?? alaa..macam laa tak tau..aku kan suka merumitkan keadaan.. huhuhu.. kecoh-kecoh tu, aku laa.. tau kan?

samada kita ikut cara orang ataupun kita memilih untuk orang ikut cara kita?

Saturday, May 28, 2011

Macam Mana Rupa Jujur..

0179213*9* calling............

menjawap....

hello..helloo.. (sebelah sana diam...)
hello....yuhuuuu... (masih diam lagi...)

speaker on.. gi buat keje lain..biar kredit dia habis.. sapa suruh call tapi tak nak cakap..

bip..bip.. bunyi mesej..

Tlepon sy rosak,bule msj sj. bule taux ni kt mna,ni sapa nma?


er..tepon sy pn rosak..ni sapa?    [sejak peristiwa 23Mei..memang banyak number hilang]

erk,rosak gak. hmm kte anta msj pkai posmen nk x?
sy check nmbr awk ada dlm kol history tepon sy. tu yg kalu bule sy nk tau awk kt mna skrg ni..hmm patu nk tau nma awk gak.


Eh..ada plak..ko yg sms, ko la kenalkn diri.. [mula rasa pelik..rasa takda kawan aneh-aneh macam ni]

mak eh. hmm bule tp dgn syarat, kna sama jujur. sbb org zaman skg brebut nk cko jujur, rugi r kalu kite xmau berebut jadi jujur gak. hmm, sy amirul. duk kt muar. awk, spa nma patu duk kt mna (hmm, supe karangam) <-- kelakar ayat ni..


owh..okeh..rasa xda kwn kot nama amirul..sori.... [sah..memang ntah sapa-sapa je ni]

them! terime kasih sbb bg tahu nma.


ko yg xjujur..napa plak aku nk kene jujur ngn ko..k.. [kunun hp rosak..padahal call nk tengok yg jawap tu perempuan ke bukan kan???]

hotak enko,nko yg xtahu mksud jujur, nko tnya nma aku bg tahu tiba giliran nko,nko buat xtahu,samada x gheti bahsa ato mgkin xtahu apa mksud jujur. tp aku rasa nko ni, xgheti dan xtahu. iaitu kedua2nya. mujurlah diri ni x sebodo itu (bodo sikit2 dh la, sapa sngt yg xdak bodo langsung) <-- nangis laju-laju

petang-petang da dapat "bodo".... sedih tauuu...!!

mesej memang macam nak cari gaduh..tapi itu aku yg start dulu..dia bukan main la sopan santun "saya awak"..satgi dapat kt aku, "aku ko" je...ikut hati yang berjiwa muda nak je reply gaduh-gaduh..tapi sedar diri da tua, buang masa je layan orang-orang macam ni..bukan setakat masa..kredit pun terbuang kannn...

sorry bro~!! please try again later.....

Friday, May 27, 2011

Bangun pagi gosok gigi..


Selamat pagi semua..
dari semalam maghrib..sampai pagi ni..
baru boleh login blogger..
nak komen kat blog orang lain pun tak lepas..

tapi tengok-tengok,
ramai saja yang update entry semalam..

browser aku pakai ka problem?
ka blogger tak mo aku lagi?
sobs~!

Tuesday, May 24, 2011

Mesti Cari....!!



terpengaruh iklan tv..
padahal model die kecoh je..
parut sikit je..

err...
dulu penah jumpa promoter produk penjagaan muka..
rasa macam tak yakin je nk beli produk die..
sebab die da promote sampai kering baju kt jemuran...
kitorang pun puji-puji kulit dia..
sambil buat muka kagum..
dalam hati berharap dia tak marah-marah bila kami tak jadi beli..
dia tersengih-sengih...


bukan mengutuk..
cuma jangan terus terima pujian tu bulat-bulat..


patut sedar diri atau rasa diri sndiri da cukup elok??

aku memang tak baik..
err..
pengakuan sebelum kene hentam..

Monday, May 23, 2011

Reset..

Selamat petang semua..!! =)

baru balik dari kedai henset ni..
henset buat hal..isk..umur baru setahun..
da buat hal.. terguris tau..

tapi orang kedai tu tak galakkan repair pun..
mungkin nampak muka aku muka takdak duit kot..
keh..keh..keh..

ok..ok..tu normal lagi..

yg tak normalnya..
aku boleh pulak pegi buat master reset kt henset tu..

Note: Deletes all settings and user data, e.g.
contacts, messages,pictures, sounds, and games.
note that you may lose content that was in the phone
at purchase. The phone will be restarted.


aku click "continue" 
macam tak sedar diri kejap..
hahaha..

ok..kosong..ilang semua mesej-mesej..
dengan contact number.. yg ada selamat nombor kt simkad je..
yang ada bape ketul nombor...
meh bagi balik nombor tepon anda-anda semua..

uh...bodoh kan...padahal henset tu buat hal takda kene mengene dengan setting pon..

sebab takda duit, aku takda niat gedik-gedik pun nk beli henset baru.. keh..keh..keh..

Thursday, May 19, 2011

Pelamin Anganku Musnah..

apa perasaan anda-anda semua bila pelamin yang diimpikan..yang pernah muncul dalam banyangan, musnah tanpa sempat direalisasikan.. tengok..eja bayangan pun salah.. huhuhu..

dan benda ni berlaku kat aku sendiri baru-baru ni.. cuma bezanya, aku tak sempat nak berangan-berangan tentang pelamin tu..mujur laa cincin pun belum beli lagi.. 

aku tak salahkn dia..selagi bole memilih, buat laa pilihan yang terbaik.. ye tak?


dia : pasti makin gemuk ni..haha

aku : skrg pun da gemuk..

nampak macam tak masuk cerita kat situ? sebenarnya aku terbaca "pasni" instead of "pasti"... baru tadi perasan.. hahahaa...

so, sapa-sapa yang kurus selim melim tu, bole laa berkenalan dengan si jejaka-yang-suka-kurus-kurus-je, ELL...

Wednesday, May 18, 2011

tidak Berapa Sihat

sihat tak??

70% sihat...

dua hari lepas makan aiskrim cornetto malam-malam.. lepas makan, tak minum air, terus letak kepala kt bantal..sedar-sedar da pagi..

uhuk..start sakit tekak..amek ko..

batuk banyak-banyak sampai sakit kepala...batuk-batuk lagi... sakit dada pulak.. seksa kan batuk yang tidak cukup basah ni...

malam tadi pasang kipas kuat-kuat pun, rasa leher panas..rasa dahi pulak..panas jugak sikit-sikit..

jalan-jalan dalam gelap..gi kt peti ais.. amik aiskrim malaysia pulak..perisa asam masin.. sedap..

panas dalam ni..kene makan benda sejuk..bagi sejuk sikit..

pagi-pagi tadi rasa mcm da okeh..takde batuk-batuk..

yey~!! da suka... berkesan ubat aiskrim tu..

tapi datang pulak bersin-bersin..tapi kejap je..sekarang ni batuk-batuk balik..

kesian...

sakit kepala campur sakit dada... terseksa jiwa raga...

Monday, May 16, 2011

Bersifat Keibuan..

aku suka tengok pembesaran seorang kanak-kanak...

dari lepas lahir.......................................................................
...pandai meniarap.................................................................
.........pandai merangkak.......................................................
...............mula tumbuh gigi....................................................
....................pandai duduk sendiri........................................
.........................dah mula mengemas rumah..........................
..............................mula panjat-panjat kerusi.......................
...................................da mula bertatih dan menapak...........
.........................................sudah berlari dan melompat.........

sekali lagi aku ulang..suka tengok je..tapi kalau diorang beyak..
aku tanpa segan silu pulang balik budak tu kat mak diorang..
hohoho... nk tingkatkan lagi sifat keibuan pada emak masing2..
aci laa kan..

Saturday, May 14, 2011

Berkecamuk..

mahu meluah rasa..
tapi tiada kata-kata indah..

berharap ni hanyalah mainan perasaan
berharap  tidak menjadi orang yang menyusahkan
berharap dia memahami situasi aku
berharap diberi kekuatan untuk terus hidup
berharap segalanya baik-baik sahaja

banyak sungguh harapan..
moga dimakbulkan..

secara jujurnya..
tak suka perasaan macam ni...

buat macam biasa..
buat macam takda apa-apa..
jangan fikir bukan-bukan...

Sesak dada...

Saturday, May 07, 2011

Dari Hati ke Hati..

"mak.. shila rasa kan.. umur shila macam ni, shila da sesuai laa nak kahwin... mak tolong carikan eh??"

"tak nak laa mak...."

"tapi kenapa mak? kenapa? mak nak tengok shila membujang sampai ke tua ke??"

kelepuk..!! adeii...

"mak tak abes cakap lagi..kau da potong...aish... nanti kalau mak da carikan..lepas tu kau tak berkenan, mak kecik hati tau... "

"err.."

"lagi satu halnya...kau macam ada laa pulak kan duitnye..."

"hah...pasal duit tu..mak jangan risau...guna duit mak je...orang guna tak banyak.."

"ingat takda 20k cukup ke?"

"cukup laa mak.. nikah kt masjid...pastu kenduri kt masjid gak..sah-sah laa selalu jemaah masjid kt kampung kita ni tak ramai...mungkin 50 orang tu maksimum.. jimat makan-makan.. lepas tu kan mak,  nak jemput orang, kite buat banner sekeping besar-besar...nak letak gambar mak pun boleh.. gantung kat simpang besar kmpung ni.. jimat kad jemputan..."

kelepuk..kelepuk..kelepuk......!!

"bertuah punya budak..."

"idea di tolak mentah-mentah laa ni eh mak??" T___T

Friday, May 06, 2011

Taktik Keji..

"dayah....yak eh??"

"yakkk....."

"pergi kt mak...wash..."

"wash....." dia terus gi kt mak die... fuh..aman....takda sapa kacau nk online...

Sebenarnya malam ni kali kedua guna taktik sama...saje je cuba try test tengok jadi ke tak setelah cubaan pertama minggu lepas berjaya... rasa-rasa kalau tiap-tiap hari guna taktik tu...laku tak??

kene rajin tunjukkan gambar haiwan kat hidayah ni... abes tengok anjing pun dia bantai meow.. tu ok lagi..masih berbulu-bulu...tapi tengok gajah pun die miow kan jugak.. da ape kes.. T___T

Wednesday, May 04, 2011

Tak Suka Laa..

bila bangun pagi-pagi..

masuk bilik air..

amik air semayang...

bentang sejadah..

pakai telekung..

bukak mata tengok masih kat katil lagi..

dengan air liur basi separuh basah separuh kering..

aaahhh... napa laa mimpi je...

sakit hati laaa...

lagi sakit hati bila tengok jam,subuh da terbabas...

kalau boleh nak tutup mata balik, sambung solat yang tak sempat abes tadi..

Tuesday, May 03, 2011

jangan Berkira..

ada sorang ustaz pesan...

"jangan berkira dengan Allah.. "

macam mana tu?

"kalau solat sunat hajat tu..berhajat apa-apa...jangan bundle kan semua hajat untuk sekali solat hajat dua rakaat..."

solat hajat da laa jarang-jarang sekali.. mintak pulak hajat untuk 5-6 tahun.. keh3...

selalu terngiang-ngian apa ustaz tu kata.. tapi buatnye idak jugak.. parah..parah.. =.="